FK Baník Most-Souš

FK Baník Most-Souš

FK Baník Most-Souš

TJ Slovan Velvary
-
FK Baník Most-Souš
TJ Slovan Velvary

sobota, Velvary

18. května 2024

2:0
A-tým 2024
FK Baník Most-Souš

Baník odehrál ve Velvarech bojovné a intenzivní utkání, i přes vytvořené šance jsme bohužel branku nevstřelili, naopak dvakrát inkasovali.

Slovan Velvary letos míří za ziskem titulu vítěze ČFL a v zápase s Mostem potvrdil aktuální 7-bodový náskok nad SK Zápy, v sobotním zápase zvítězil zaslouženě, ačkoliv Most kladl sympatický odpor a škoda, že v první půlhodině nevstřelil branku, utkání by bylo mnohem dramatičtější.

Již v 5. minutě zápasu získaly Velvary výhodu pokutového kupu. Nepřehledná situace ve vápně a průnik Jakaba, kde si Adam Petržílka kryl míč a nemohl soupeře vidět, posoudil rozhodčí v 5. minutě jako hodně přísnou penaltu, kterou velvarský Kott záhy proměnil. Baník odpověděl náporem, zvýšenou bojovností i proměněným herním rozestavením a v první půlhodině dokázal získat střed hřiště. Zejména tedy vydařeným presinkem, kdy Velvary hodně ztrácely už při přechodu z vlastní poloviny. Poprvé nebezpečně střílel Ondra Novický v 9. minutě, brankář Spilka vytáhl na roh. Následně po rohu Matěj Kubeš trefil z malého vápna nohy velvarského brankáře, závarová, přestě obrovská příležitost ke gólu. Ve 12. minutě se po akci Adama Radby a Lukáše Marhoula dostal opět k míči Matěj Kubeš, z úhlu avšak už z rohu malého vápna, zvolil průstřelovou bombu, bohužel šla nad branku.

V 15. minutě jsme velmi povedeně přenesli hru zleva doprava na Kubeše, který se elegantně uvolnil do vápna, bohužel byl pískán útočný faul, Lukáš Marhoul tak následně z malého vápna zakončoval zbytečně.

Domácí se k další útočné akci dostali až po 20 minutách hry, kdy po pěkné kombinaci střílel tvrdě Havránek, Kryštof Lichtenberg však byl na místě. Ve 22. minutě opět Havránek prověřoval mosteckého brankáře střelou na zadní tyč, ten však prokázal nejdelší ruce v soutěži. Ačkoliv se hra mírně vyrovnala, Most měl také své akce, mimo sérii rohových kopů ve 25. minutě po akci Honzy Štefka střílel z vápna sice nepovedeně Dominik Bína, ale na zadní tyči tak-tak mohl zakončovat Matěj Kubeš. Ve 30. minutě Baníku vyšek protiútok, Jindra Novotný dával na střed Lukáši Marhoulovi, ten byl v posledním souboji na hranici vápna faulován a žlutilo se. Přímák vyšel nadvakrát, Jindra Novotný nejprve do zdi, odražený míč však napálil parádně bombou těsně pod břevno, bohužel na střed branky, kde stál pozorný Spilka, opět roh.

Ve 32. minutě se opět ukázal velvarský Havránek, potáhl míč a vytvořil jasnou šanci pro Jakaba, ten střílel na přední tyči, Kryštof Lichtenberg však hokejovým rozklekem vytěsnil na roh. Zajímavý byl hned následný protiútok Mostu. Po ose Štefko, Kubeš na pravé straně, míč dostal Jindra Novotný do vápna, ale vhodnou příležitost ke střele vyčkáváním prováhal, opět roh. Ve 40. minutě Velvary velmi dobře rozehrály přímák z kraje hřiště, signál na Cháberu vyšel a po zpětné přihrávce střílel Žežulka naštěstí nad branku.

Druhý poločas začal pomalou oťukávanou a první šancí Jindry Novotného, který pronikl do vápna, po několika kličkách uvnitř se však vytěsnil mimo. Následný protiútok zvládly Velvary bohužel perfektně. Doslova učebnicová akce 3:2 z poloviny hřiště, překřížení útočníků, centr a gólová hlavička Žežulky ve 49. minutě. Most opět inkasoval v úvodu poločasu a prohrával 0:2.

Dvoubrankové vedení zápas bohužel uklidnilo, tempo zápasu opadlo a hrály se spíše postupné útoky. Přesto ještě v 53. minutě po pasu Dominika Bíny a přiťuknutí Novotného postupoval slibně do vápna Lukáš Marhoul, dostal se však příliš do úhlu a levačkou střelu nedokázala lépe umístit, Spilka vyrazil opět pouze na roh. V 63. minutě centroval zprava Kubeš, odražený míč střílel Jacobovici, zblokovanou střelou zakončoval ještě Bína a donutil Spilku k akrobatickému zákroku.

Most se v dalším vývoji uchýlil spíše k rychlejšího přenášení hry do útoku, nevyužíval už tolik presinku jako v prvním poločase, sle spíše dlouhé pasy brankáře Lichtenberga, po jednom takovém šel Jindra Novotný z křídla k vápnu, dával pod sebe na Honzu Štefka, tomu však střela vyšla na slabší pravačku a byla snadno zblokována.

Poslední velká šance Mostu byla v 82. minutě, Lukáš Marhoul individuálně vypíchl míč stoperovi Drozdovi a šel sám na Spilku, bohužel zvolil unáhlenou střelu a trefil nohy padajícího brankáře, možná se dalo i nadějně přihrávat takzvaně před kasu.

V poslední desetiminutovce přišly i dvě velké příležitosti domácích do mostecké otevřené obrany, která hrála i proti ostrému večernímu sluníčku. V 81. minutě vykopával Radek Cibulka s vypětím všech sil z brankové čáry. V 89. minutě po akci a přízemním centru měl na zadní tyči takřka do prázdné zakončovat Žežulka, ale na nerovném terénu netrefil.

Utkání tak skončilo dvoubrankovým vítězstvím domácích Velvar, kvalitní utkání však odpovídalo souboji prvního celku s pátým. Zápas měl množství příležitostí na obou stranách, vysoké tempo i zajímavá řešení některých útočných akcí na obou stranách. Oproti předchozímu zápasu s Teplicemi, Most v klasickém rozestavení 4-4-2 předvedl výrazně zlepšený výkon.

Sestavy

TJ Slovan Velvary

Spilka - Žežulka, Drozda, Rubeš, Chábera, Keenan, Havránek (83. Flores), Šustr, Kott, Leitl (46. Trávníček), Jakab (77. Dobiáš)

FK Baník Most-Souš

Lichtenberg - Radba, Cibulka, Petržílka, Bína - Kubeš, Jacobovici (66. Gluski), Novický (66. Rjaska), Štefko - Marhoul Novotný

Detail utkání

Branky

4. Kott (pen), 49. Žežulka

čtěte také

novinky